De data worden encrypted opgeslagen bij TransIP op twee locaties in Europa. De data binnen de App voldoen aan de ISO-normeringen 9001, 27001 en 14001, NEN 7510 en PDI DDS. De app is uiteraard AVG proof en we zijn goedgekeurd door de Commissie van Banken.
De Arbowet verplicht werkgevers te beschikken over een Risico Inventarisatie- & Evaluatie (RI&E) en een Plan van Aanpak, ook als het gaat om het PSA-beleid (beleid ten aanzien van psychosociale arbeidsbelasting).
Werkgevers behoren een proactief beleid te voeren tegen ongewenste omgangsvormen, en met de inzet van Report App voldoe je aan deze wetgeving.
De meldprocedure binnen Report App voor het melden van integriteitsschendingen voldoet volledig aan de aangescherpte Europese Wet bescherming klokkenluiders, die sinds 18 februari 2023 van kracht is. Deze meldprocedure is gezamenlijk met het Huis voor Klokkenluiders ingericht.
Jazeker, de eigen interne en/of externe vertrouwenspersonen kunnen worden toegevoegd aan het supportteam binnen de app. Daarmee krijgen zij ook direct toegang tot een eigen beveiligd casemanagementsysteem. Indien gewenst kun je ook nog één of meerdere externe vertrouwenspersonen van Report App toevoegen, maar dat hoeft uiteraard niet.
Op dit moment is Report App beschikbaar in het Nederlands, Engels en Spaans, maar de app is in elke gewenste taal op te leveren.
Ja dat kan. Via de app van de organisatie kun je naar Report App; je verlaat dan de omgeving van de eigen organisatie en komt in de onafhankelijke omgeving van Report App terecht. Bij het verlaten van Report App keer je weer terug naar de app van de organisatie (return to address).
Het doel van Report App is het creëren van een omgeving die vrij is van ongewenst gedrag, waar meldingen niet nodig zijn. Door het vergroten van kennis en door onderling begrip en verbinding worden lastige thema’s bespreekbaar en wordt de weerbaarheid van medewerkers vergroot.
Tegelijkertijd moet iedereen ook hulp kunnen vinden voor het omgaan met situaties die als ongewenst worden ervaren en kan er via Report App een gesprek worden aangevraagd bij een vertrouwenspersoon. Doordat vertrouwenspersonen laagdrempelig en via een onafhankelijke omgeving te benaderen zijn wordt het gesprek veel vaker in een vroeg stadium gestart en kan er naar een oplossing worden gezocht, zodat escalatie van de situatie wordt voorkomen.
Jazeker, hiervoor kun je contact met ons opnemen via het telefoonnummer of emailadres op de website op de pagina Contact.
De Report App wordt beschermd door een wachtwoord en een pincode die je zelf aanmaakt. Daarmee is de app net zo veilig als een bankieren app. Report App draait niet op de server van de organisatie, dus zelfs de IT-afdeling kan er niet bij. Alle data worden encrypted en anoniem opgeslagen bij TransIP (op twee locaties in Europa), welke voldoet aan ISO-normeringen.
Nee, de organisatie heeft geen inzicht in jouw profiel. Als je een gesprek aanvraagt bij een vertrouwenspersoon of iemand anders binnen de supportomgeving is het e-mailadres of telefoonnummer dat je zelf in je profiel hebt opgegeven zichtbaar bij deze persoon. Je kiest dus zelf wat er zichtbaar wordt gemaakt, zodat er via deze weg contact met je kan worden opgenomen. Verder ziet niemand wat jij in de app doet of opzoekt.
Als je je aanvraag verstuurt komt deze terecht bij de door jou gekozen vertrouwenspersoon, die vervolgens contact met je opneemt op de door jou gewenste manier. Het starten van het gesprek via Report App is altijd informeel: je kunt bij deze persoon je verhaal kwijt, bespreekt de situatie waarin je zit en hebt zelf altijd de regie wat de volgende stappen zijn. Er gebeurt dus niets wat jij niet wilt en er wordt geen formeel traject in gang gezet. Mocht uit jullie gesprekken blijken dat een formeel traject toch gewenst of nodig is, dan helpt de vertrouwenspersoon je daarbij op weg.
Een vertrouwenspersoon is een gesprekspartner, iemand die een luisterend oor biedt als je iets als ongewenst hebt ervaren, ergens over twijfelt, of als je bijvoorbeeld getuige bent van ongewenst gedrag bij iemand anders. De rol van de vertrouwenspersoon is breed:
Wanneer een vertrouwenspersoon of iemand binnen de supportomgeving niet aanwezig is (bijvoorbeeld met vakantie), dan is deze persoon niet te selecteren in het keuzemenu (de naam is dan grijs). Je kunt ervoor kiezen te wachten of je bericht naar een andere vertrouwenspersoon te sturen.
Ja, een melding die je doet over een integriteitskwestie kan anoniem gedaan worden, zoals de Wet bescherming klokkenluiders dat voorschrijft. Een gesprek met een vertrouwenspersoon is niet anoniem, want er zal altijd contact met je worden opgenomen.
Het logboek is bedoeld om ervaringen die je als ongewenst ervaart bij te houden – een soort dagboek. Het kan fijn zijn om een ervaring die je had “van je af te schrijven” of zelf terug te kunnen lezen of iets incidenteel was of dat er een patroon zit in het ervaren van het ongewenste gedrag.
Als je het prettiger vindt iets in te spreken in plaats van op te schrijven is er ook een audiofunctie beschikbaar binnen het logboek.
Ook deze omgeving is privé, niemand kan zien wat je hierin bijhoudt. Als je in gesprek wilt met een vertrouwenspersoon en je zoekt contact via de app, dan kun je ervoor kiezen het logboek mee te sturen, maar dat hoeft niet.
De app op jouw telefoon is beveiligd met een wachtwoord en een pincode. Daarnaast bevat de app geen data, die staan opgeslagen op twee beveiligde servers. Niemand kan dus in jouw app en als je de app weer downloadt op het nieuwe toestel dan kan je gewoon weer inloggen met je bestaande e-mailadres, wachtwoord en pincode.